duminică, 13 decembrie 2015

Lista bagaj pentru nastere la o maternitate privata


  •  Periuta si pasta de dinti
  • Perie de par
  • Elastice 
  • Deodorant (de preferat fara miros)
  • Lanolina (fffff important)
  • Dropsuri mentolate (m-au ajutat in timpul travaliului cand mi se usca gura foarte tare si nu mi s-a permis sa beau apa)
  • Camasa de noapte - nu am folosit-o, am primit de acolo cate schimburi am vrut 
  • Telefon, tableta, incarcatoare, casti
  • Hainute bebe pentru externare 



De acolo am primit:


  • Papuci de casa
  • Camasi de noapte
  • Aleze
  • Tampoane
  • Servetele umede
  • Sampon
  • Gel de dus
  • Betadina
  • Oximed
  • Rivanol
  • Chiloti de unica folosinta (foarte utili)
  • Apa
  • Mancare
  • Pampers
  • Hainute pt bebe pe periaoda spitalizarii
  • Crema de bebe

Alaptarea si intoarcerea la locul de munca

Din mai multe motive, am fost nevoita sa ma intorc la birou cand bebelusa mea a avut doar 3 luni. Doar ideea in sine ma stresa ingrozitor de tare inca de cand am nascut. Ma gandeam ca voi fi obligata sa renunt la alaptarea exclusiva si foarte probabil la alaptare definitiv.

Insa n-a fost asa. Micuta mea inca este alaptata exclusiv, gratie unui plan pe care l-am primit de la consultanta mea in alaptare.

Pregatirea pentru intoarcerea la locul de munca

In primul rand, orice mamica care vrea sa alapteze si dupa intoarcerea la locul de munca trebuie sa investeasca intr-o pompa buna. In ziua in care am nascut, l-am trimis pe sot sa cumpere o pompa manuala si a venit cu celebra Avent de la Philips. A fost ok, si-a facut treaba in primele zile in care de multe ori simteam nevoia sa detensionez sanul, insa este pe departe de a fi folositoare in cazul reintoarcerii la munca. Asa ca am facut o investite destul de mare, insa care mi-a injumatatit timpul necesar exprimarii laptelui.

Am cumparat Pompa Electrica Medela Swing Dubla. Neaparat dubla, pentru ca la birou nu am timp sa iau fiecare san la rand. Aceasta pompa functioneaza si pe baterii (ceea ce imi permite sa o folosesc la birou), dar si pe curent electric. Am platit pentru aceasta pompa 1000 de ron. Din cercetarile pe care le-am facut online inainte de a o achizitiona, am descoperit ca si Spectra Dubla isi face treaba la fel de bine la pretul de 600 ron. Am decis totusi sa aleg medela, pentru ca imi doream mult sa alaptez si nu voiam sa am niciun impediment.



Cu o luna inainte de intoarcerea la birou, adica cand micuta avea 2 luni, a trebuit sa exprim lapte pentru a compune un stoc de lapte la congelator si pentru a mari productia. Asa ca aveam cate 2 - 3 sesiuni de exprimare a laptelui pe zi de cate 15 minute fiecare. Laptele colectat a mers la congelator in pungute speciale pentru colectarea lapteului matern pe care am notat data la care a fost colectat. Intr-o luna am reusit sa imi fac un stoc de aproximativ 40 de pungute a cate 110 ml fiecare.

Mama mea, cea care a ramas cu Sophie acasa, a inceput sa "exerseze" cu ea diferite tipuri de hranire cu lapte matern, fara a utiliza sub nicio forma biberonul! As dori sa repet: FARA BIBERON! Voi descrie in randurile ce urmeaza modalitatile pe care le-a pus in practica pentru a avea mai multe optinuti in cazul in care Sophie ar refuza una dintre ele:

- Medela Soft Cup - este un fel de biberon care in loc de tetina are un fel de lingurita de silicon conceput in mod normal pentru hranirea bebelusilor prematuri sau cu dificultati de alimentare naturala la san. Acest recipient NU interfereaza cu alaptarea. Cantitatea de lapte care ajunge in gurita copilului poate fi usor controlata. Pe youtube puteti gasi filmulete



- Cupfeeding sau hranirea cu paharul. Necesita putin exercitiu, la inceput se varsa putin mai mult lapte pe langa gurita, insa dupa cateva incercari m-am minunat cat de bine se poate descurca un bebe de nici 3 luni. Stiu ca exista paharele speciale pentru cupfeeding, insa noi am folosit un paharel de tuica


- Finger feeding -hranirea bebeluslui cu un sistem sns pus pe deget. Acesta este un SNS normal care se pune in mod normal pe san pentru cresterea lactatiei sau pentru intoarcerea copilului la san, insa noua ne-a confectionat Adina (consultant lactatie) un sistem dintr-un biberon taiat si o sonda de gavaj. In sticluta se pune lapticul, iar bebelusul suge de pe degetul pe care a fost prinsa sonda. 

- Hranirea cu lingurita si cu seringa (de la Nurofen)

Sophie a acceptat toate metodele prezentate.


Alaptarea propriu-zisa

Cand a venit ziua cea mare, eram necajita foc. Ma temeam ca Sophie va plange mult de dorul sanului, sau ca nu va putea adormi fara san sau ca va muri de foame. N-a fost deloc asa. Cat sunt plecata, Sophie mananca doar din SoftCup Medela, tot la cerere, fara niciun fel de problema.

In fiecare dimineata, inainte de plecarea la munca cu o ora, o pun pe micuta la un san in perna de alaptare in pozitia posetuta si la celalalt san pun pompa. Laptele exprimat in acest moment va servi drept prima masa a bebelusei dupa plecarea mea. A doua si a treia masa sunt reprezentate de una dintre pungutele de la congelator.

In cele 6 ore in care sunt la birou, eu am o sesiune de exprimare de 10 minute, sesiune dinc are din ambii sani scot 110-120 ml. Acest lapte ajunge la congelator acasa si va fi folosit in viitor. In acest fel stocul de lapte de la congelator nu scade, iar producatia mea de lapte ramane la fel de mare.

In timpul in care sunt acasa, Sophie are parte de san la discretie.


sâmbătă, 12 decembrie 2015

(am reusit sa) Alaptez!

Incep prin a-mi exprima profunda dezamagire fata de sustinerea si incurajarea alaptarii la Clinica Premiere din Timisoara. La internare am fost intrebata daca doresc completare cu lapte praf si desi am spus NU, bebelusul imi era adus DE FIECARE DATA murdar cu lapte praf pe la gurita (invatatura de minte pentru urmatorul bebelus sa nu il mai las sa imi fie luat din salon).

Imediat dupa nastere, cat inca "ma recuperam" in sala de travaliu, bebelusul mi-a fost adus si pus la san. O asistenta tinerica, sub 30 de ani, mi-a pus-o la san si m-a intrebat "va descurcati?" nemai asteptand raspunsul meu a parasit rapid incaprea.

Desi inca din sarcina am citit tot ce mi-a picat in mana, am citit nenumarate experiente pe grupul Alapteaza! (vezi pe facebook), m-am uitat la filmulete si poze despre atasarea corecta, n-am reusit sa o atasez nicicum pe cea mica. Asa ca am chemat-o pe domnisoara care a venit cam suparata si mi-a pus-o pe cea mica la san. Micuta in schimb m-a prins fix de sfarc. Asistenta asa a lasa-o. Dupa 30 de minute aveam deja inceput de rana. Ma ustura cumplit. S-a intors peste putin timp, m-a strans de sfarc si mi-a spus ca inca nu a venit laptele. Si a luat fetita sa ii dea biberon cu lapte praf. N-am comentat. Ea stia mai bine. Nu voiam sa risc sa imi infometez copilul. Habar nu aveam ca stomacul ei e cat o boaba de cireasa.  Asa ca mi-am dat seama ca am nevoie de ajutor si ca din spital nu il voi primi.


Am sunat-o pe Adina Branici, consultanta in alapteare. Stiam despre ea de pe grup. A venit la spital si cu o rabdare de nedescris mi-a aratat ca laptele "a venit" deja si ca acel colostru ii este mai mult decat suficient fetitei. Tot cu colostru mi-a tratat rana in cateva ore. Mi-a aratat apoi cateva pozitii in care pot alapta cu un maxim de comfort. A stat mai bine de doua ore cu mine si am simtit-o ca pe o mana a lui Dumnezeu trimisa sa ma ajute. Din acel moment, nu am mai avut niciun fel de probleme cu alaptarea.

M-am certat incontinuu cu asistentele. Le imploram sa nu ii mai dea lapte praf. Pentru ca in a doua zi sanii mei explodau si nu aveam cui sa dau sa suga, caci bebelusa imi era adusa dormind si oricat incercam sa trag de ea nu reuseam sa o trezesc (era satula, putin icterica, dormea bine). Imi raspundeau sec spunand ca neonatoloaga a prescris lapte praf, asadar are nevoie de lapte praf. Ma temeam auzind toate astea. Din a doua zi insa cu sufletul strans am zis GATA! Pot juca si eu cu aceiasi carte. Alaptam fetita non-stop. Ma gandeam ca daca vine sa mi-o ia, sa doarma la ei si sa nu accepte biberonul lor.

Colega mea de salon insa a trecut prin ceva inimaginabil. Avea o forma urata de mastita angorjare , la ambii sani. Ii erau tari ca piatra, iar bebelusa ei, nascuta prematur nu putea sa prinda. Partea trista este ca nimeni nu ii facea nimic. Tot la fel, veneau, o trageau de tate si plecau. Una cate una. Pana cand medicul ei a cerut sa ii se faca ceva. I s-a adus o pompa. Un jeg de pompa folosita de sute de mamici, de la Primii Pasi, cu care mai mult faceau sport la mana. Nu pot sa concep ca intr-o clinica privata unde platesti peste 1000 de euro pentru o nastere nu exista o pompa electrica profesioanala!

Ajunsa acasa, am chemat din nou consultanta sa ne vada atasarea, sa ne verifice frenurile (care nu au fost verificate in spital) si sa ne arate noi pozitii de alapatare. Pastram acest obicei lunar. Si o iubim din ce in ce mai mult.

Am alaptat la cerere si am invatat sa "citesc" semnalele pe care mi le trimitea bebelusul meu. M-am ghidat mult dupa aceasta imagine.
 

De ficare data cand am simtit o usoara sensibilitate a aureolei, am dat cu lanolina. In acest fel nu am avut niciodata rani sau dureri. Tot de la Adina am invatat ca un bebe hidratat are 5 -6 scutece ude pe zi. Asa ca mereu ii urmaream scutecele. Mi-a placut mult o vorba de-a ei: The clue is in the poo.

Am trecut cu bine si peste puseul de 3 si 6 saptamani, cand bebelusul a fost 24 din 24 fussy. Cu rabdare, calm si muuulte multe mesaje catre alte mamici cu experienta. Condier ca multe mame cedeza in fata acestor pusee crezand ca bebe nu se satura, ca laptele este prea slab, prea putin etc. Mamici, laptele e acolo. La fel de consistent, la fel de mult, la fel de satios. Experienta altora mi-a fost de mare ajutor. Puseul de 3 luni nu l-am simtit deloc :happyme:

Da, eu am reusit sa alaptez!

Multumesc:
Adina Branici
Laura Serban
www.alapteaza.ro
http://kellymom.com/


Nastere naturala provocata la Clinica Privata President (Premiere) Timisoara

Locuiesc in Timisoara, asa ca optiunile legate de locul in care poti aduce un bebe pe lume se limiteaza la trei: Spitalele Bega (despre care am auzit numai chestii infioratoare), Odobescu (unde am auzit ca ar fi mai ok, insa doctorul meu nu colaboreaza cu acest spital) si Clinica Privata President (sau Premiere). Asa ca mi-a venit usor sa aleg.Voi povesti in randurile ce urmeaza experienta nasterii mele la aceasta clinica privata.

Debutul travaliului

La 36 de saptamani de sarcina, am ajuns la President la un control. Acolo am avut surpriza sa aflu ca eram deja dilatata 4 cm. Medicul meu, dr. Attila Fogarassy a decis sa imi faca si o inregistrare, din care am aflat cu stupoare ca aveam si contractii intense (70-80) pe care eu nu le simteam. S-a decis ca e mai safe sa raman internata peste noapte ca sa monitorizam aceste contractii si sa se incerce oprirea lor. Pe parcursul noptii mi s-au administrat mai multe fiole de No-Spa, iar pana dimineata contractiile au disparut.

O saptamana mai tarziu, la 37 de saptamani, in timp ce stateam linistita la racoare pe terasa la DAF, am simtit dintr-o data ca mi se face rau. M-a luat o ameteala cum nu m-a luat niciodata in viata si am inceput sa vars. Si am varsat, si am varsat doua ore fara pauza. Ingrozitor. Simteam ca nu mai am aer sa repsir. Cand am simtit ca nu mai am ce sa vomit, ne-am urcat repede in masina si am fugit la clinica. Eram deja dilatata 6 cm. Starile de greata veneau de la faptul ca ma dilatam. Mi-au facut o perfuzie si mi-am revenit in vreo doua ore.

Inca o saptamana mai tarziu, la un control, am decis impreuna cu minunatul meu medic ca bebelusa este pregatita sa vina pe lume. Fiindca eram deja dilatata 6cm, nasterea provocata cu oxitocina a fost cea mai buna optiune.

Buuun! De aici incepe de fapt povestea. In data de 14 august la ora 10 m-am prezentat plina de emotii la receptia clinicii, unde m-au pus sa astept sa mi se faca internarea. Eram cat se poate de OK fara niciun semn ca voi naste in acea zi. Am stat la rand cam o ora, dupa care am fost invitata in cabinetul de la parter, de catre medicul de garda. Acesta mi-a facut un dosar, asistenta m-a ajutat sa ma schimb in camasa de spitalizare, mi-a pus lucrurile intr-o plasa si m-a invitat sa urc la etajul unu, in sala de travaliu.

Am uitat sa precizez ca de acasa mi-am adus doar: perie de par, elastic de par, periuta si pasta de dinti. Restul am primit de acolo.

La etajul unu, am fost preluata de moasa, care mi-a montat cateterul prin care urma sa primesc oxitocina. Am stat in sala de travaliu cam o ora in asteptarea medicului meu. Pe intreaga durata a travaliului am fost insotita de sotul meu. In jurul ore 12 a sosit medicul, care m-a examinat. Dilatatie 6cm, cap coborat...bun! A pornit perfuzia. Moasa mi-a comunicat ca contractiile vor incepe abia spre seara.



Insa nu a fost asa. La nici 10 minute de la pornirea perfuziei am inceput sa simt contractiile. Simteam ca niste crampe menstruale intense, la o distanta de 3 minute una de alta. Aveam emotii, asa ca ma bucuram de fiecare contractie si radeam la finalul ei. Dupa o ora, medicul m-a consultat din nou, si a decis ca este momentul sa imi rupa apa. Am plecat asa cu perfuzia dupa mine in sala de nasteri, unde cu nu-stiu-ce carligut mi-a rupt apa. Nu a fost deloc dureros. Ba dimpotriva, am simtit un fel de usurare.

M-am intors in pat si de aici a inceput distractia. La nici 10 minute dupa ruperea apei contractiile s-au intensificat in gradul de durere. Era deja ora 14. Pe o scala de la 1 la 10 ma durea de un 8 si erau la o distanta de 1 minut jumatate una de alta. Nu am "vociferat" nicio secunda. Nici in travaliu, nici la nastere. Am strans din dinti si din ochi si l-am luat pe sotul meu in brate. Am reusit sa imi pastrez optimismul si sa rad la finalul fiecarei contractii. La 14:30, durerea era la 10. Asa ca am implorat sa mi se faca ceva. M-au luat cu un scaun cu rotile si m-au dus la etajul 2 pentru montarea chitului. In lift am avut 3 contractii (in timpul urcarii unui singur etaj).

Montarea chitului nu m-a durut deloc. Absolut deloc.

Am coborat din nou in sala de travaliu. In lift am mai avut 3 contractii. Era ora 15h.

Cand am ajuns in sala de travaiu, medicul meu m-a controlat in patul de travaliu si a spus: DILATATIE COMPLETA! Haaaaa???! Exact in acea secunda am simtit nevoia sa imping. Nu voi uita cate zile voi avea senzatia aceea de presiune  insuporbaila in zona fundului. Simteam ca explodez. M-a luat imediat si m-a dus in sala de nasteri

Nasterea 

Am ajuns in sala de nasteri. Mi-au scos perfuzia, au lasat doar cateterul. Am urcat pe masa de nasteri si imi amintesc ca m-au legat de picioare. Mi-a spus doctorul ca la urmatoarea contractie sa imping. Si a si venit contractia. Si n-am facut nimic, pentru ca nu intelegeam cum anume sa imping. Mi-a explicat din nou doctorul ca trebuie sa imping in zona fundului, ca si cum as fi mega-consitpata.
Buuun! Zis si facut. A venit contractia si am impins taaaare! Nu ma mai durea nimic. Eram plina de adrenalina si emotii. Si era frumos! Dupa prima impingere imi zice doctorul: "doamna Teodora, daca mai impingem odata tot la fel de bine, vine Sophie!" Aualeu, pai cand am auzit eu asa... am impins cu toata puterea pe care o aveam! Si aveam! Un alt doctor a venit si m-a apasat cumva pe burta in timp ce eu impingeam. Si fara sa mai simt nimic in plus, micuta mea a aterizat direct la mine pe piept.  Avea inca cordonul in jurul gatului. I l-au dat jos acolo, in bratele mele. Nu era murdara, nu avea sange. Era umeda si calda. M-au ajutat sa scot un san afara si au pus-o pe micuta la san o pentru cateva minute. Nu stiu daca a supt sau nu. Mi s-a parut ca au facut asta asa, ca si cum ar bifa ceva de pe to do list. Apoi au luat-o. Si a inceput chinul. In cele 20 de minute cat am stat pe masa am chinuit cat n-am chinut tot travaliul si toata nasterea. Din cauza unei rupturi uterine, a trebuit sa ma cauterizeze. Si a durut ingrozitor de tare. Am inceput sa tremur si am facut un mic atac de panica. Partea buna e ca a trecut repede. M-am dat jos de pe masa pe picoarele mele si m-am intors in sala de travaliu unde ma astepta sotul meu.



Dupa nastere

Reintoarsa in sala de travaiu, nu ma mai durea nimic. Absolut nimic. Stateam in pat si sotul meu statea langa mine. Dupa aproximativ 20 de minute au adus-o pe cea mica si mi-au pus-o la san. dar despre alaptarea in aceasta clinica vreau sa scriu un post separat. Concluzionez subiectul spunand doar ca President sunt varza pe alaptare. Am mai ramas in sala de travaiu cam o ora, impreuna cu sotul si bebelusa dupa care am fost mutata in salon.



In salon, am avut o colega si a fost minuat ca am avut-o. Am ramas pritene si sper ca micutele noastre vor deveni si ele pritene, fiind nascute in aceiasi zi. In salon curatenie, nimic de comantat. La toaleta la fel. La toaleta toate cele de trebuinta (tampoane, servtele umede, spray oximed pentru epiziotomie, betadina). In prima zi nu am putut sa ne alegem meniul, ca in restul zilelor, ci ni s-a oferit "din oficiu". Am fost nemultumita insa de mancare in toate cele 3 zile. Nimic nu mi-a placut. Am mai fost nemultumita de faptul ca trebuia sa sunam mereu dupa consumabilele de la baie. Tampoanele se consumau imediat, si aduceau foarte putine. In prima noapte am avut dureri in zona fundului, care au trecut repede cu o pastila de ketonal. Nu am mai facut nicio injectie si nicio perfuzie.



Costul nasterii a fost de 4700 de ron plus onorariul medicului.

Concluzionez spunand ca pentru mine nasterea a fost o experienta minunata, pe care as retrai-o oricand. Am fost norocoasa, da. Travaiu scurt, recuperare rapida.